‘Yapıların depreme dayanıklılığında malzeme bazlı enstrümantal çalışma yapılmalı’
İZMİR Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Sinancan Öziçer, kentte son günlerde 200’den fazla deprem meydana geldiğini ve bunun uzun süredir yaşanan ilk ‘deprem fırtınası’ olduğunu belirtti. “Bunun böyle olduğunu düşünüyoruz. Plan doğrultusunda bunlar başlamalı” dedi.
Merkez üssü Buca olan İzmir’de birkaç gündür çok sayıda sarsıntı yaşanıyor. İzmir Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Sinancan Öziçer, geçen yıl 4 Kasım günü saat 03.29 sıralarında Buca’da meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki ilk depremin ardından bazı artçı sarsıntılar öngördüklerini ve bunların bir deprem fırtınası olduğunu söyleyerek, “İzmir’de son birkaç gündür gün farklı. Akşam saatlerinde meydana gelen 3 ile 3,5 büyüklüğündeki depremlerin tamamı Buca’da meydana gelen depremin artçı sarsıntılarıdır. Sadece Buca’da değil, İzmir’de de farklı depremler meydana geldi. Sisam Adası ve Kuşadası Pamucak açıklarında ağustos ayında.Bu sarsıntılar sismolojik anlamda deprem fırtınalarıdır.Deprem fırtınası birkaç günde en fazla 200-250 hatta 300’e kadar çıkabilen depremler kümesidir. , ve yıkıcı etkisi olmayan bazı vatandaşların hissedebildiği bazılarının hissedemediği deprem fırtınaları diyebiliriz. Buca Gaziemir ve Sisam’dakiler artçı sarsıntılardır ve bir süre daha devam edecekler.”
Halkın bu depremlerden korkmaması gerektiğini hatırlatan Öziçer, daha büyük bir depremin habercisi olarak yorumlanmaması gerektiğine de dikkat çekti. geleceğini söyledi. 2007 ve 2018 deprem yönetmeliğine göre yapılan binaların aslına uygun olduğunu anlatan Öziçer, “Bu binalar standartları yüksek olduğu için bir nebze güvenli. Yer yer alüvyonlu zemin.”Yaklaşan binalara kaçakları da katarsak 6.9 büyüklüğündeki depremden fazlasını yaşayabiliriz. Bunlar olasılıklar. Binaların yapı stoğuna yönelik çalışmaların artırılması gerekiyor.” Çalışmaların yüzey betonunun sertliği ölçülerek yapıldığını vurgulayan Öziçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu çalışmalar da değerli ama esas olan istenen bir pilot alanın seçilmesi ve ekipman bazında yani silindir numune alınarak basınç dayanımına tabi tutularak binaların riskli olup olmadığı ile ilgili inceleme yapılmasıdır. Kentsel dönüşüm” bu yönde hızla ilerlemek lazım.30 Ekim 2020 İzmir’de meydana gelen depremde 118 vatandaşımız hayatını kaybetti, yüzlerce bina ağır ve orta hasarlı hale geldi.İki kış geçti, üçüncü kışı yaşıyoruz. barınma ve yerleşim ile ilgili sorunlar. Şimdiye kadar hep gözlemsel çalışmalar yapıldı. Malzemeye dayalı enstrümantal çalışmaların her zaman daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Bunlar plana uygun olarak başlamalı. Betonun dayanıklılığı ultrason ile ölçülmelidir. Bu biraz maliyetli ama insan hayatı söz konusu olduğunda bu maliyetin de hesaba katılması gerekiyor.”